
✎
قبل از اینکه وام بانکی کسی را ضمانت کنیم باید نکاتی را مدنظر داشته باشیم تا به مشکل برنخوریم. ضامن چه در امور مدنی و چه در امور بانکی کسی است که بدهی اصلی را تضمین میکند، یعنی این مساله را قبول میکند که اگر مدیون بدهی مورد نظر را پرداخت نکرد، وی مسئول پرداخت آن است. ضامن دارای شرایطی است از جمله اینکه باید عاقل، بالغ و رشید باشد. در ضمانت لازم نیست که ضامن، مضمون_عنه (مدیون اصلی) را بشناسد بلکه تنها تمییز آن کافی است. بر طبق ماده ۶۸۴ قانون مدنی عقد_ضمان عبارت است از اینکه شخصی مالی را که بر ذمه دیگری است بعهده بگیرد. متعهد را ضامن، طرف دیگر را مضمون_له و شخص ثالث را مضمون عنه یا مدیون اصلی میگویند.
باید توجه داشت هنگام اخذ وام از بانک یا موسسه_اعتباری و مالی، بانک هیچ تکلیفی ندارد که ابتدا به وام_گیرنده و سپس به ضامن مراجعه کند بلکه هر مالی که از مدیون یا ضامنین شناسایی کند میتواند جهت وصول مطالبات خود از محل آن اموال اقدام کند.
ضامن نمیتواند بگوید اول باید به وامگیرنده مراجعه شود و سپس به ضامن؛ بنابراین حتی اگر از وامگیرنده اموالی شناسایی شود، بانک حق دارد از محل اموال ضامن طلب خود را وصول کند و ضامن حق اعتراض ندارد.
اگر برای دریافت تسهیلاتی، وامگیرنده سه ضامن معرفی کرده باشد بانک میتواند جهت مطالبه تمام بدهی فقط به یک ضامن مراجعه کند و ضامن نمیتواند بگوید من فقط بقدر یک سوم متعهد شدهام.
ضامن پس از پرداخت دینی که ضمانت آن را بر عهده گرفته است، میتواند به مدیون (مضمونعنه) رجوع کند و حق خود را بگیرد؛ به اینصورت که ضامن میتواند در زمان توافق بر ضمانت، از مدیون ضمانتهایی را بگیرد؛ بدین ترتیب که مدیون به مقدار مبلغ مورد ضمانت به ضامن سفته یا چک داده و خیال ضامن را از بابت بازپرداخت اقساط یا دیگر تعهدات راحت کند. البته باید به چند نکته توجه داشت؛ ابتدا این که این کار به این دلیل است که بتوان مدیون اصلی را مورد تعقیب_کیفری قرار داده، بلکه از ترس زندان و محدودیتهایی از قبیل مسدود شدن حساب بانکی، محرومیت از داشتن دسته چک به طور موقت یا دائم، حق ضامن را ادا کند.
ما به قانون متفاوت می نگریم
مرکزی : تهران ، ستاری شمال ، خیابان مخبری ، پلاک 180 ، طبقه سوم ، واحد 6
شعبه اکباتان : شهرک اکباتان ، ابتدای بلوار نفیسی ، پلاک ٧ ، طبقه دوم ، واحد ٨
✆ شنبه تا پنج شنبه 8:00 الی 18:00
44403725
44892569